Avsnitt 11: Sista delen av intervjun med Rolf Ekéus

Ett historiskt misstag

Nu har vi kommit fram till slutet på intervjun med Rolf Ekéus. Efter att ha varit chef för FN:s vapeninspektörer sedan 1991 avgår Ekéus 1997 och efterträds av diplomaten Richard Butler. I sin intervju berättar Ekéus att när han avgick hade hans inspektörer konstaterat att den irakiska regimen redogjort och gjort sig av med sina massförtörelsevapen och borde därmed ha sluppit fortsatta sanktioner. Men på grund av att Richard Butler vek sig för amerikanska påtryckningar och presenterade en rapport som påstod att irakiska regimen inte varit samarbetsvillig, fortsatte sanktionerna mot Irak och dessutom utnyttjades den här rapporten som en förevändning för fortsatta och intensifierade amerikanska luftangrepp mot Irak.

Ekéus skräder inte orden när han kritiserar Vita husets beslut att invadera Irak. Detta är det ena historiska misstaget som den svenske diplomaten pekar på. Men vad det andra är får du reda på om du lyssnar på avsnitt 11. Enligt Ekékus kanske det hade gått att hindra 9/11 och kanske till och med al-Qaidas blodiga attentat i Irak om Clintonadministrationen hade agerat annorlunda.

Ekéus berättar också om möten med några ur irakiska regimens ledning Tariq Aziz och en av försvarsministrarna Hussein Kamal.

Foto: Urban Hamid
urbham
Jag heter Urban Hamid och arbetar som frilansjournalist, specialiserad på Mellanöstern. I och med att jag fokuserar på ett oroligt område, innebär det att jag ofta tvingas jobba som en krigskorre. Men jag sätter alltid den vanliga människan i förgrunden. För det är ju hon som är mest utsatt i moderna krig.