Avsnitt 9-intervju med Rolf Ekéus

Rolf Ekéus fick i uppdrag av FN:s säkerhetsråd  att leda UNSCOM, vars uppgift var att nedrusta Iraks arsenal av kemiska och biologiska vapen. Det blev en katt-och-råtta-lek med den irakiska regimen som försökte att vilseleda FN-inspektörerna i Irak.

Från 1991 fram till 1997 ledde Ekéus arbetet. Men på grund av att UNSCOM infiltrerats av amerikanska agenter som spionerade på Irak, slängde den irakiska regimen ut inspektörerna ur landet. Under de verksamma åren lyckades man hitta och förstöra mycket av regimens arsenal.

Ekéus berättar väldigt personligt om vad som hände bakom kulisserna i Pentagon, i Vita Huset och i FN-skrapan i New York under den här tiden. I våras släppte han sin bok Mellan två krig.

Foto: Urban Hamid

 

urbham
Jag heter Urban Hamid och arbetar som frilansjournalist, specialiserad på Mellanöstern. I och med att jag fokuserar på ett oroligt område, innebär det att jag ofta tvingas jobba som en krigskorre. Men jag sätter alltid den vanliga människan i förgrunden. För det är ju hon som är mest utsatt i moderna krig.