Avsnitt 8 – Tillbaka till Sherikhan- efter tre år…

Lyssna på Abu Khalouqs berättelse om sin flykt undan IS.

Snabbt kliver, barn och gamla in i bilarna. För att alla ska få plats tar de bara med sig det allra nödvändigaste. De tränger ihop sig och försöker att vara så tysta som möjligt. Men det är svårt för barnen, som börjar gråta. De är rädda och hungriga. Det är väldigt trångt och obekvämt i bilen. Kvinnorna försöker lugna ner barnen. Totalt är det 25  personer-  fördelade på tre bilar. Det är trångt. Det är varmt. Alla är oroliga. Alla är ledsna. Sakta lämnar de  gården bakom sig. De kör med släckta lyktor för att undvika upptäckt och kryper försiktigt fram på vägen. Eftersom daesh har börjat närma sig byn är vägen mot Mosul avskuren. Den enda vägen som är öppen är den lilla grusvägen, bredvid den lilla byn Qubba som går åt andra hållet och leder till irakiska Kurdistan.  Så gick det till när Abu Khalouq och hela hans familj tvingades fly från sin hemby Sherikhan. 

 

Sherikhan har 10000 invånare, alla är nästan uteslutande shiiter och turkmener. De tvingade flydde hals över huvud  när terrornätverket IS, Islamiska staten eller som  människor i Mellanöster föredrar att kalla dom DAESh, anföll Mosul och närliggande byar den 10 juni 2014. Sherikhan som ligger i östra Mosul, utsattes för en enorm vandalisering på grund av att människorna där är shiiter och av IS betraktas som apostater och har av det skälet mördats av terrorsekten på samma sätt som kristna och yazidier . Deras egendomar plundrades och skövlades av Daesh.

urbham
Jag heter Urban Hamid och arbetar som frilansjournalist, specialiserad på Mellanöstern. I och med att jag fokuserar på ett oroligt område, innebär det att jag ofta tvingas jobba som en krigskorre. Men jag sätter alltid den vanliga människan i förgrunden. För det är ju hon som är mest utsatt i moderna krig.