#avsnitt 7: Bitte Hammargren om Irak

 

   Mellanösternexperten Bitte Hammargren har bevakat Mellanöstern i många år och besökt Irak, Iran och Gulfstaterna och många andra länder i den regionen. Bitte har  till och med skrivit en bok om Gulfstaterna – Gulfen: En framtida krutdurk. Nu har du chansen att höra henne i min podcast.

I det sjunde avsnittet av min podcast Point of no return diskuterar Bitte Irans inflytande i Irak sedan baath-regimens störtande 2003 när USA och Storbrittanien gick in i Irak under förevändningen att Irak hade tillgång till massförstörelsevapen. Men hur hade Irak fått tillgång till dessa vapen?  Det var Västmakterna som hade sålt kemikalier till Irak för att stötta regimen i kriget med Iran. Dessa vapen  användes sedan mot kurder i Halabja-massakern och i Iran mot iranska trupper. 

 I detta avsnitt diskuterar Bitte om Iraks förflutna och dess framtid. Kommer Irak att delas upp eller kommer det att förbli ett land? 

 

bitte,+foto+stefan+Bladh

Foto: Stefan Bladh

 

 

urbham
Jag heter Urban Hamid och arbetar som frilansjournalist, specialiserad på Mellanöstern. I och med att jag fokuserar på ett oroligt område, innebär det att jag ofta tvingas jobba som en krigskorre. Men jag sätter alltid den vanliga människan i förgrunden. För det är ju hon som är mest utsatt i moderna krig.