#5 Mosul post-IS

Femte avsnittet skiljer sig väsentligt från mina tidigare avsnitt eftersom det rör sig om liveinspelningar. Mycket är på arabiska men jag har försökt sammanfatta det så att ni ända ska kunna hänga med.

Den här delen handlar om resan in i Mosul tillsammans med min hustru Hayat och hennes återbesök i sin hemby Sherikhan som ligger bara några kilometer från Mosul på den östra sidan av Mosul. De turkmenska shiitiska byn var en av de första som anfölls av Islamiska staten den 10 juni 2014. Hela Hayats släkt tvingades fly för sina liv och blev internflyktingar i framför allt de södra delarna av Irak under tre år. De förlorade alla sina tillhörigheter eftersom de bara kunde ta med sig vad som rymdes i bilarna som var fullastade med familjemedlemmar, kläder och mat.

I ett senare avsnitt ska vi få höra hur det var att återvända till sin by efter tre år. IS hade plundrat och vandaliserat deras hem. I ett senare avsnitt gör vi också ett besök i västra Mosul som i vissa delar är totalförstört.

urbham
Jag heter Urban Hamid och arbetar som frilansjournalist, specialiserad på Mellanöstern. I och med att jag fokuserar på ett oroligt område, innebär det att jag ofta tvingas jobba som en krigskorre. Men jag sätter alltid den vanliga människan i förgrunden. För det är ju hon som är mest utsatt i moderna krig.